پک هاوس : تولید تامین و بسته بندی مواد شیمیایی

پیگمنت چیست ؟ کاربردها, انواع و ویژگی های پیگمنت

پیگمنت چیست ؟ کاربردها, انواع و ویژگی های پیگمنت

پیگمنت چیست ؟

 

 

پیگمنت ( در لفظ انگلیسی : Pigment ) و بصورت کلی رنگدانه ها یکی از ارکان اصلی در صنعت رنگ میباشند. پیگمنت ها با رنگ ها متفاوت هستند. پیگمنت ها در آب حل نمیشوند و فقط سطح اجسام را پوشش میدهند و رنگ ها باید در مایع حلال حل شده و جذب سطح گردند .

 

 

رنگ دانه ها بصورت پودری و جامد هستند و از نظر اشکال و سایز خرد شدن دانه طبقه بندی میشوند. طیف رنگی آنها شامل سیاه سفید و ترکیب چند رنگ میباشد.

 

 

در قلب هر قطره رنگ ، هر نخ پارچه ، هر ذره قاب گوشی شما با رنگ روشن یک رنگدانه است. رنگدانه ها ترکیباتی هستند که به مواد افزوده می شوند تا به آنها رنگ بدهند. این کاربرد فریبنده ساده ، درک ما از جهان را از طریق هنر ، مد و حتی نمایشگرهای رایانه و دارو شکل داده است. از رنگدانه ها در رنگ ، جوهر ، پلاستیک ، پارچه ، مواد آرایشی و غذایی استفاده می شود.

 

 

برخی از اولیه ترین مواد شیمیایی ساخت و جداسازی رنگدانه ها برای رنگ ها بود و حفاظت از رنگدانه ها مورد توجه بسیاری از محققان مدرن است که آثار هنری را شناسایی و حفظ می کنند.

 

 

رنگدانه ها یا پیگمنت را بشناسید

 

 

اما دقیقاً رنگدانه یا پیگمنت چیست؟ رنگدانه ها دارای پودرهای نامحلول با رنگ روشن هستند (مایعات با رنگ روشن را رنگ می نامند). در بیشتر موارد ، رنگ روشن نتیجه جذب نور ماده در طیف مرئی است. در رنگدانه های غیرآلی ، این جذب نتیجه انتقال بار بین فلز است (فلزات انتقالی در این امر واقعاً خوب هستند). رنگدانه های آلی تمایل به پیوندهای دوگانه متصل دارند که طول موج های مرئی را جذب می کنند.

 

 

رنگدانه ها با اتصال دهنده ها مخلوط می شوند تا آنها را به یک بستر متصل کنند. سیستم تعلیق حاصل – یک رنگ – برای پوشاندن مواد و پخش رنگ به آنها استفاده می شود.

 

در صنعت ، سه کلاس رنگدانه وجود دارد:

 

  1. رنگدانه های جذبی (که در رنگ های آبرنگ استفاده می شود)
  2. رنگدانه های اثر فلزی (برای ایجاد درخشندگی سطح)
  3. رنگدانه های مروارید

 

 

رنگ دانه ها یا پیگمنت ها در طبیعت یافت می شوند ، مانند اکر (ترکیبی از اکسیدهای آهن و هیدروکسیدها) و نیل (C16H10N2O2). آنها همچنین می توانند رنگدانه های مصنوعی مانند ماوس (مشتق آنیلین) یا سرب سفید باشند. سرب سفید ، یکی از اولین رنگدانه های مصنوعی ، با تصفیه ورق های سرب با سرکه ساخته می شود. آنها غالباً مقاوم تر از رنگها هستند که در ماده ای که رنگ می کنند حل می شوند. رنگدانه ها می توانند قرن ها رنگ خود را حفظ کنند و در برابر گرمای زیاد ، نور شدید و قرار گرفتن در معرض آب و هوا یا عوامل شیمیایی مقاومت کنند.

 

کاربردهای پیگمنت :

 

 

امروزه پیگمنت‌ ها در صنایع مختلفی کاربرد دارند. از جمله پوشش سطح اجسام فلزی و چوبی  و رنگ های ترافیکی  نمای ساختمان ها و اتوموبیل ها بصورت گسترده ای از پیگمنت ها استفاده میشود.

 

 

یکی از خاصیت ها و حسن های استفاده از رنگ دانه ها محافظت از سطوح در مقابل رطوبت و تماس مواد شیمیایی و زیبایی چشمگیر اجسام میباشد.

 

 

  1. تولید لاک
  2. تولید رنگ‌های روغنی
  3. تولید ورنی‌ها
  4. تولید رنگ‌های سلولزی
  5. تولید رنگ‌های پلاستیکی
  6. تولید مرکب‌های چاپ
  7. رنگرزی کاغذ و تاسیسات آهنی

 

انواع پیگمنت :

 

 

رنگ‌ دانه‌ ها  از نظر شیمیایی به دو گروه پیگمنت‌های آلی و معدنی تقسیم می‌شوند و این دو گروه رنگ‌ دانه‌های آلی و معدنی ممکن است طبیعی یا مصنوعی (سنتزی) باشند.

 

 

پیگمنت های آلی

 

 

امروزه رنگ دانه های آلی از معدنی بیشتر میباشند و در صنعت کاربرد بیشتری دارند. یکی از مهم ترین مواد آلی فتالوسیانین‌ها هستند که در تولید رنگ سبز و آبی کاربرد زیادی دارند.

 

 

فتالوسیانین مس که رنگ‌ دانه‌ های آبی رنگ است، به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر عوامل گوناگون، جزو با ارزش‌ترین رنگدانه‌ها محسوب می‌شود .برخی از رنگ‌ دانه‌ های جدید، ساختار آلی فلزی دارند.

 

 

رنگدانه های طبیعی و رنگدانه های مصنوعی

 

 

رنگ دانه های طبیعی که از پوسته زمین استخراج میشوند و بعد از فرایند خورد شدن و شسته شدن از نظر سایز دانه و رنگ دسته بندی میشوند.

 

 

پیگمنت مصنوعی از نظر شیمیایی  مانند پیگمنت معدنی میباشد. ولی بصورت کلی از نظر ویژگی و خواص با هم متفاوت میباشند. رنگ‌ دانه‌ مصنوعی به دلیل دارا بودن خلوص بالاتر و سایز بندی دانه ها، معمولا از رنگ‌ دانه‌ طبیعی بهتر و مرغوب‌تر هستند.

 

 

تفاوت پیگمنت های آلی و رنگ‌ دانه‌ معدنی

 

 

  • به دلیل این که رنگ‌ دانه‌ سیاه و سفید آلی وجود ندارد، خالص‌ترین رنگ‌ دانه‌ سفید و براق‌ترین و سیاه‌ترین ها، جزو رنگ‌ دانه‌ های معدنی هستند.
  • پیگمنت های معدنی در مقابل خورندگی مواد شیمیایی و uv مقاومت بهتری نصبت به پیگمنتت های آلی دارند
  • پیگمنت های آلی مقاومت حرارتی بالایی تا 300 درجه سانتی گراد و بالا تری به نصبت پیگمنت معدنی دارند اما در دمای پایین ذوب شده و تجزیه میشوند

 

پیگمنت

 

ویژگی های پیگمنت :

 

 

  1. ساختار کریستالی
  2. ماهیت شیمیایی
  3. مقاومت بالا در برابر حرارت
  4. مقاومت بالا در برابر اسیدها و بازها
  5. مقاومت در برابر اشعه ها
  6. شکل ظاهری و سایز بندی مختلف
  7. طیف رنگی بالا
  8. قابلیت بخش پذیری

 

رنگ دانه ها از نظر شکل ظاهری و فرم دانه نیز با یک دیگر متفاوت هستند. رنگ‌ دانه‌ ها در شکل‌های مختلفی از جمله سوزنی، مكعبي، كروي، گره گره يا ورقه‌اي موجود هستند.

 

 

از رنگ دانه های با شکل ظاهری سوزنی و تیغ مانند در لایه زیرین رنگ استفاده میشود به علت قدرت چسبندگی بهتر. جالب است بدانید ذرات  کربن به شکل کروی و رنگ‌ دانه‌ های آلومینیوم و میکا، به شکل ورقه‌ای هستند.

 

 

هر رنگ‌ دانه‌ ، وزن مخصوص به خود را دارد و دانستن وزن آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام فرموله کردن رنگ، باید از میان پیگمنت های موجود، رنگ‌دانه‌ای را انتخاب کنیم که وزن کمتری دارد، زیرا این رنگ‌ دانه‌ ها حجم بیشتری را اشغال می‌کند و در نتیجه مقرون بصرفه تر میباشد.

 

 

برای دیدن لیست انواع مقالات جامع شیمیایی به این لینک مراجعه نمایید.

 

 

منبع:

https://inchemistry.acs.org

 

 

لینک کوتاه:

yun.ir/vk1cf4

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.